eng | est 




  Uudised
 
KIRIKUTE NÕUKOGU ANDIS PIISKOP EMEERITUS EINAR SOONELE ÜLE ELUTÖÖPREEMIA JA TUNNUSTAS LAULUKONKURSI PARIMAID
Foto: Avo Üprus
Pildil vasakult: haridus- ja teadusminister Mailis Reps, EKN-i president peapiiskop emeeritus Andres Põder, Anu Röömel, Maris Lend, Mari-Liis Riibak ja piiskop emeeritus Einar Soone.

Nõmme Rahu kirikus 14.detsembril toimunud pidulikul kontsertpalvusel anti piiskop emeeritus Einar Soonele üle Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) elutööpreemia ning tunnustati laulukonkursi "Vaimulik Viis Vabariigile" nelja paremat heliloojat.

Piiskop emeeritus Einar Soonele elutööpreemiat andes avaldas Kirikute Nõukogu tunnustust tema pühendunud tööle kristliku sõnumi kuulutamisel ja oikumeenilise koostöö edendamise eest Eesti ühiskonnas.

 

Piiskop emeeritus Einar Soone ordineeriti Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku aseõpetajaks 1973. aastal ning õpetaja õigused sai ta 1980. aastal. Soone teenis vaimulikuna alul EELK Lüganuse,ja Kiviõli, hiljem Tallinna Kaarli koguduses kokku 39 aastat. Einar Soone on olnud Tallinna praostkonna praost ja konsistooriumi assessor. 1992. aastal valis kirikukogu ta piiskopiks ning samal aastal seati ta piiskopi ametisse. Emerituuri siirdus ta 2017. aasta sügisel. Soone on jätkanud EELK Usuteaduse Instituudi pastoraalseminari juhatajana ka emerituuris olles. Einar Soone oli 1989-2017 EELK esindaja Kirikute Nõukogus, aastatel 1993-2013 oli ta EKN-i president. Tema ametiajal 2002. aastal kirjutati alla Vabariigi Valitsuse ja EKN-i ühishuvide protokoll. Vabariigi President on autasustanud Einar Soonet Eesti Punase Risti II klassi teenetemärgiga.

 

Laulukonkursi "Vaimulik Viis Vabariigile" kuulutas Kirikute Nõukogu välja 2016. aasta suvel. Konkursi eesmärgiks oli leida laule, mis kõnelevad isamaa austusest ja armastusest läbi kristliku usu ja maailmavaate ning annaksid kogu rahvale aatelisuse elujõudu. Konkursile esitati 51 laulu. Kontsertpalvusel autasustati nelja parema laulu autoreid: I koht - Mari-Liis Riibak "Su lainte laul", II koht - Kadri Hunt "Tõsta tänuks palvekäed", III-IV koht - Anu ja Leila Röömel "Palve Eestimaa eest" ning Maris Lend "Sind armastan, Eesti". Võidulaul esitatakse Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidulikul jumalateenistusel 24. veebruaril 2018 Paide kirikus.

 

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps rõhutas oma tervitussõnavõtus kiriku rolli olulisust ühiskonnas ja kristliku pärandi tähtsust ning pidas väga oluliseks, et me tunnistame Euroopa kultuurilist eripära. EKN-i president peapiiskop emeeritus Andres Põder tegi tagasivaate 2017. aastale, mis paljuski tulenevalt reformatsiooni 500. aastapäeva ühisest meenutamisest on olnud väga oikumeeniline nii Eestis kui terves maailmas. Ühtlasi kuulutas Põder välja EKN-i töökoosolekul heaks kiidetud 2018. aasta teema, milleks on Eesti usk.

 

Kontsertpalvusel laulis Püha Johannese Kooli II klassi tütarlastekoor Ilona Muheli juhatusel. Loeti ette EKN-i 2017. aasta jõululäkitus, milles Kirikute Nõukogu toob esile soovi, et igaüks leiaks enese jaoks üles tee, millel Kristus juba üle 2000 aasta tagasi hakkas meile vastu tulema.

Info:
Erik Salumäe

e-post: erik@ekn.ee

tel 646 1028, 5084203


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002