eng | est 




  Uudised
 
TEELISTE KIRIKUD ALUSTAVAD 2020. AASTA SUVEHOOAEGA
25.05.2020

Värskelt ilmunud trükis ning uuendatud koduleht "Teeliste kirikud 2020" vahendavad kodu- ja välismaistele reisihuvilistele suveperioodil pikemalt avatud Eesti kirikuid ja pühakodasid.

"Teeliste kirikud" eesmärk on tutvustada nii kohalikele kui Eestit külastavatele turistidele kauneid ning paljuski unikaalseid Eesti sakraalhooneid: kirikuid, kabeleid, palvemaju ja kloostreid.

"Teeliste kirikud" trükiseid-reisijuhte jagatakse osalevates kirikutes ja kohalikes turismiinfokeskustes. Samuti saab infot kirikute kohta internetist www.teelistekirikud.ekn.ee .

Alates XIII sajandist on pühakojad olnud Eesti kultuuri lahutamatuks osaks, moodustades väärtusliku osa meie kultuuri- ja kunstiajaloolisest pärandist. Sageli on linna, valla ja küla üheks paljudest vaatamisväärtustest selle keskel kõrguv pühakoda, mille aastasadu püsinud müürid hoiavad eneses olulisi kunstiväärtusi. Seepärast võib kirikuid õigusega pidada Eestimaa olulisteks turismisihtkohtadeks ja kohalikeks vaatamisväärsusteks.

Kuigi maailma on tabanud erakordne kriis ning see on mõjutanud kõigi - teiste seas ka pühakodade - tegevust, ei ole kirikud kuhugi kadunud.

Sellegi aasta suveperioodil avavad paljud neist pühakodadest "Teeliste Kirikud" egiidi all oma uksed huvilistele. Loomulikult järgides seejuures kõiki riiklikult ja inimlikult ette nähtud piiranguid, ettekirjutusi jm reegleid.

Palume külastajatel olla mõistvad, kui mõne pühakoja avatud olemise ajad vms ei kattu trükises oleva infoga - tingituna hetkeolukorrast lähtub iga kirik ja kogudus parimast võimalikust viisist, tagamaks nii külastajate, koguduseliikmete kui töötajate turvalisus. Kõige kiirema ja täpsema info pühakodade avatud olemise tingimuste kohta saab trükises olevate kirikute kontaktandmetel ühendust võttes. 

Teeliste kirikute tutvustamiseks on koostatud informatiivne, pildimaterjaliga illustreeritud teatmik ning sarnase kujundusega veebileht.

Trükisest leiab ligi 450 pühakoja eesti- ja ingliskeelse lühitutvustuse, lisatud on avatud kirikute kontaktandmed, jumalateenistuste ja palvuste ajad ning ülevaate saab kirikutega seotud majutuspaikadest.

Informatsiooni avatud kirikute kohta leiab samuti projekti koduleheküljelt.

Veebilehekülg sisaldab võrreldes trükisega rohkemaid kirikute pilte ning informatsiooni.

Veebikeskkond on seitsmekeelne ning infot on võimalus lisaks eesti keelele lugeda inglise, saksa, soome, vene, rootsi ja prantsuse keeles.

Rohkem informatsiooni algatuse "Teeliste kirikud" kohta jagab:

Marko Kaldur

EKN, "Teeliste kirikud" projektijuht

Telefon: +372 522 3700

Telefon: +372 533 25292

E-post: teelistekirikud@ekn.ee


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002