eng | est 




  Uudised
 
ÜLESKUTSE TOETADA DOKUMENTAALFILMI VALMIMIST EESTI MISJONÄRI ANNA HEDWIG BÜLLI ELUST
01.07.2016
Foto: Pilt internetist.
Anna Hedwig Büll

Anna Hedwig Büll (1887–1981) oli baltisaksa päritolu Eesti kristlik misjonär, kes kahekümnenda sajandi algul Osmanite impeeriumi korraldatud armeenlaste genotsiidi ajal aitas päästa tuhandeid armeenia orbusid. Hedwig Büll sündis Haapsalus jõuka kaupmehe Ernst Gottlieb Teodor Bülli ja tema naise Alma Luise Wilhelmine Stürmeri perekonnas. Teodor Büll oli lühikest aega isegi Haapsalu linnapea. 1901. aastal lõpetas ta kiitusega Haapsalu tütarlastekooli, 1905 aastal jätkas õpinguid Püha Anna Evangeelse Luteriusu kiriku koolis Peterburis, kus omandas koduõpetaja kutse. 1907. aastal astus Hedwig Saksa linnas Bad Freienwaldes asunud naismisjonäride ja -õpetajate piiblikooli.

1909. aastal hakkas Euroopa ajalehtedes ilmuma teateid Osmanite impeeriumi pogrommidest armeenlaste kallal. Vapustatud Hedwig otsustas osaleda kristlaste laste päästmises ja sõitis Türki, Marashi. Sealse Peeteli orbudekodu koolis hakkas ta õpetama usuõpetust ja looduslugu. Ta keeldus täitmast Istanbulist saabunud käske anda armeenia lapsed türklaste kodudesse, kus neid pöörati islamiusku. 1915. aastal, töötades Kiliikia lastekodudes, sai Büll armeenlaste kallal toimepandud halastamatu genotsiidi tunnistajaks. 1921. aastal pöördus ta tagasi Lähis-Itta, Süüriasse, esindades Prantsuse heategevusorganisatsiooni Abi Idakristlastele (L'Action Chrétienne en Orient). Hedwig ostis annetatud raha eest Aleppos krundi, kuhu rajas põgenikelaagri ja korraldas kahe haigla ehitamise. Sinna toimetas ta armeenlasi Marashist. Katkuepideemia ajal korraldas ta haigetele arstiabi andmise. Ta osales aktiivselt armeenia kooli asutamises, aitas rajada ka aiandus-, kaubandus- ja muid ettevõtteid, mis aitasid parandada põgenike elutingimusi. Tema abiga pandi tööle naiste kudumistöökojad, kus töötajatel oli võimalik teeninda elatist ja oma lapsi ülal pidada.

1951. aasta lõpul sõitis Hedwig Büll Aleppost tagasi Euroopasse, ta elas Prantsusmaal, Šveitsis ja Saksamaal. Seal jätkas ta pikkade aastate vältel heategevust. 1968. aastast elas Hedwig Büll misjonäride varjupaigas Heidelbergi lähedal Lobbach-Waldwimmersbachi linnakeses. Anna Hedwig Büll suri 1981. aastal Lobbach-Waldwimmersbachis ning sealsele kohalikule kalmistule teiste misjonäride kõrvale.    

 

Filmi väljaandmist on võimalik toetada krediitkaardi abil interneti kodulehekülje, vt LINK,  vahendusel, summa saate ise valida, parempoolne veerg: Rewards, kuni 19. augustini.

 

Eesti misjonäri Anna Hedwig Bülli elu kajastamine dokumentaalfilmina on väga oluline ja tähelepanuväärne ettevõtmine Armeenia eesti kogukonna poolt.

 

Täiendav info: Artem Davidjants, tel 56489441

 

LINK FILMI TOETAMISE LEHELE »


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002