eng | est 




  Uudised
 
EKN 30. AASTAPÄEVA TÄNUJUMALATEENISTUS 21.02.2019 - RIIGIKOGU ESIMEHE TERVITUSSÕNAVÕTT
Foto: Urmas Roos

Riigikogu esimehe Eiki Nestori tervitussõnavõtt EKNi 30. aastapäeva tänujumalateenistusel Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus 21. veebruaril 2019

Austatud president Rüütel, valitsuse liikmed, Kirikute Nõukogu president, nõukogu! Kõik head inimesed, kes te siin olete!

Eks sellise tähtpäeva puhul – 30 aastat ikkagi – tekib paraku alati ka küsimus, et miks siis just 30, mitte 40? Mis te ennem olite? Tõele au andes tuleb tunnistada, et põhjused, miks Eesti Kirikute Nõukogu 30-aastaseks saab, peituvad selles meie varasemas ajaloos. See võim, mis ennem kehtis, armastas meid lahterdada või ritta seada, kui tahate, ka tembeldada, kasvõi toimiku peale tempel lüüa. Ja nii elasidki meie seas keelatud, mittelubatud, kinnipeetud, väljasaadetud, mittemõistetud, mittemärgatud. Muuseas – ka need, kelle kohta öeldi just, et „teid on märgatud“. Vabaduse tuuled tõid aga lootuse sellest kõigest vabaks saada ja ma arvan, et neid 30-aastaseid tähtpäevi nüüd tuleb ja tuleb. Kõigil neil on ju üks ühine joon. See on väga lihtne – inimesed vabaduse saabudes said olla need, kes nad tegelikult on, nemad ise. See ongi kõige suurem rõõm vabadusest, mis olla saab – olla see, kes sa oled.

Eesti Kirikute Nõukogule aga Riigikogu poolt tervituseks – kõigepealt tänan nende sõnade eest, koostöövalmiduse eest. Mul on seda meeldiv kuulata. Täna juba teist korda – ei saa Riigikogu mitte jätta kiitmata siin teie ees. Nimelt üks tubli muu ühendus, kes kaheksa aastat hindas Riigikogu tööd nii hea kui halva poole pealt, on langetanud otsuse seda mitte enam teha, kuna põhjused selleks olevat ära langenud. Konkurents positiivse poole pealt liiga tihe ja kõige sisulisem nende seletus, minu suureks üllatuseks, muuseas, oli see, et nüüd on Riigikogu see, kes ta olema peab, avatud, töövalmis.

Ma loodan, et ka meie koostöö selles vallas jätkub. Kindlasti oleme ka tulevikus rõõmsad, kui te peate võimalikuks ja vajalikuks kasvõi nii ilusat üritust, nagu meil oli – näitus Eesti kirikutegelaste osast Eesti uuel vabanemisel. Loomulikult tuleb ka teie ees aus olla, et peatsetel valimistel, nii nagu valijad, saavad ka valitud jälle olema need, kelle kohta võib öelda „kirikuinimene“, ja ka need, kelle kohta seda mitte kuidagi ütelda ei saa. Aga ma loodan, et seda koostöövaimu, mõistmise vaimu, teineteisest lugupidamise vaimu ehk tuleb rohkem.

Palju õnne teile! Eesti Kirikute Nõukogu on andnud oma osa Eesti uuele vabanemisele, selle riigi ehitamisele. Aitäh Riigikogu poolt!


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002