eng | est 




  Uudised
 
EKN-I PRESIDENDI PEAPIISKOP EMEERITUS ANDRES PÕDRA KÕNE TÄNUÜRITUSEL TALLINNA BOTAANIKAAIAS 3. JUULIL
03.07.2020
Foto: Stenbocki Maja

Peaminister Jüri Ratas tänas 3. juulil Tallinna botaanikaaias toimunud tänukontserdil eri elualade esindajaid, kes aitasid lahendada koroonaviirusest põhjustatud eriolukorda.

Tänuüritus on järelvaadatav ERR-i portaalis.

Tänuüritusel pidas kõne ka Eesti Kirikute Nõukogu president peapiiskop emeeritus Andres Põder:

Austatud peaminister, head kaasteelised!

Mis võiks olla raskem kui võidelda tundmatu, pealegi nähtamatu vaenlasega? Vaenlasega, mille haare on üleilmne ja kogu inimkonda puudutav? Vaenlasega, mis paneb proovile mitte ainult meie teadusliku ja majandusliku, vaid ka vaimse võimekuse?

Tõsi. Eesti on sellega päris hästi toime tulnud, meie inimesed on ilmutanud  vastutustunnet, kannatlikkust ja pühendumust, et koroonaepideemiat tõrjuda. Tänane tänuüritus kinnitab seda.

Lubage mul edasi anda ka Eesti Kirikute Nõukogu tänu, sest pöördumises koguduste ja avalikkuse poole kutsusime kõiki üles panustama haiguse tõrjesse, järgima sellekohaseid juhiseid ning palvetama abivajajate, samuti nende eest, kes võitluse eesliinil.

Siiski kujunes eriolukord ühiskonnale suureks katsumuseks. Paljud elualad keerati otsekui lukku, isegi pühakodades, kus avalikke teenistusi oli  järjepidevalt peetud aastasadu, jäid need nüüd ära.  Aga seegi oli sõnum: Kui vaja, tuleb tuua ohvreid, et  kanda üksteise koormat ja täita armastuse käsku.

Inimelu pühadus ja väärikus panevad meile selle ülesande - iseäranis surma ja igaviku palge ees. Teame kõik John Donne luuleridu: „Ära küsi, kellele lüüakse hingekella, seda lüüakse sulle“.

Pandeemia on taas näidanud, kui tihedalt me omavahel seotud oleme - nii ühikonnana kui inimkonnana. Apostel Paulus toob võrdpildi ihust ja ütleb:  „Kui üks liige kannatab, siis kannatavad koos temaga kõik liikmed, ja kui ühte liiget austatakse, siis rõõmustavad sellest ühtlasi kõik liikmed“ .

Teisisõnu, peame üksteisest hoolima ja üksteist toetama, olema üksteise hingehoidjaks ja eestpalvetajaks, sest palvegi pole muud kui etteruttav armastus - teenimis- ja ohvrivalmis armastus. Sellise armastusega on Jumal meid enne armastanud. Sellise vaimsuse ja võimekusega suudame vastu seista ükskõik millisele katsumusele.

Teame, et see kriis ei tarvitse jääda viimaseks. Meie rahva ja inimkonna ees seisab veel palju keerukaid ülesandeid. Meil on lootust, kui saame seeläbi paremaks inimeseks, kui kasvab meie armastus ja osadus. Selleks aidaku meid Jumal. 

Pidagem meeles ka neid, kelle elutee Maarjamaal ja maailmas pandeemia tagajärjel ja ajal on lõppenud ning usaldagem nad palves Jumala kätesse. Igavene rahu anna neile Issand Sa, ja valgus lõpmata paistku neile. Õnnistagu ja hoidku meid kõigeväeline Jumal, Isa ja Poeg ja Püha Vaim.


← tagasi   ↑ üles
 
  LIIKMESKIRIKUD
Eesti Evangeelne Luterlik Kirik / Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit / Eesti Metodisti Kirik / Rooma-Katoliku Kirik  / Eesti Kristlik Nelipühi Kirik / Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit / Armeenia Apostliku Kiriku Balti piiskopkond / Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik / Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik / Eesti Karismaatiline Episkopaalkirik /
   
Tehnika 115, 10139 Tallinn | tel 646 1028, ekn(ät)ekn.ee | SEB EE431010052039486002